BookLover

Veellezer, verzamelaar en handelaar in boeken. Dat ben ik (en eigenaar van een prachtige bibliotheek).

 

Daarnaast schreef ik jarenlang boekrecensies. In het clubblaadje van de lokale wielervereniging, in een magazine over klassieke techniek – en in een respectabel managementtijdschrift. Dat recenseren doe ik niet meer. Maar ik krijg nog steeds veel vragen: “wat moet ik ècht lezen?” “wat denk je van boek X of Y?”.

 

De verleiding om te laten weten wat ik lees & vind kan ik niet weerstaan: daarom neem ik je hieronder mee in mijn leesavonturen.

 

 

 

Nu aan het lezen!

Nu aan het lezen: het nieuwste boek van Amerika-deskundige Frans Verhagen: Geschiedenis van de Verenigde Staten.  

 

Verhagen neemt de lezers mee op een tocht die begint in de zeventiende eeuw bij de kolonies New England en Nieuw-Amsterdam, en voert de lezer via de Onafhankelijkheidsoorlog, de Indiaanse oorlogen, de Burgeroorlog, de entree van Amerika op het wereldtoneel, de Grote Depressie, de New Deal, de Tweede Wereldoorlog, de Sixties, Nixon, Reagan, Clinton en 9/11 naar de Verenigde Staten van nu.

 

Uitstekend leesbaar & kwalitatief hoogstaand historisch werk!

 

 

Vuur en Woede

Michael Wolff is een journalist/biograaf met 'een zekere reputatie'. Met de waarheid neemt hij het niet altijd even nauw, zo zegt men (vooral de mensen die hij beschreven heeft).

 

Dat neemt niet weg dat hij met 'Vuur en Woede' een mooi en zeer spraakmakend insiders-relaas heeft geschreven, over het Witte Huis van Trump en zijn entourage. Stel: als slechts de helft van het boek van Wolff juist is, is het nog steeds een ontluisterend beeld. Must-read dus!

 

 

 

 

En de aarde bracht voort

'En de aarde bracht voort', een boek dat in orthodox-christelijke kring nogal wat opschudding heeft veroorzaakt. Want stel: je accepteert de evolutie-theorie als waar. Wat betekent dat dan voor het christelijk geloof? Hoe zit het dan met Adam en Eva? En zijn moraal en religie dan ook produkten van de evolutie? Een interessante verkenning van deze vraagstukken door hoogleraar Gijsbert van den Brink.

 

Geen boek dat je zomaar even wegleest, maar wel een interessante queeste in de wereld van religie, evolutieleer en antropologie. Voor de fijnproevers.

Jac. P. Thijsse

'Jac. P. Thijsse; natuurbeschermer en schrijver' is een beknopte biografie van de man die de founding father is van de Nederlandse natuurbescherming.

 

Daarnaast (en wellicht zelfs bovenal) was hij de man die natuur populariseerde, ondermeer met de fameuze Verkade-albums. Een man met grote verdiensten.

 

Deze biografie is in een goed uur te lezen. Goed geschreven ook. Neemt niet weg dat je hierna meer over Thijsse wilt weten. Het wordt (dus) tijd dat auteur Dik van der Meulen er eens goed voor gaat zitten: een vuistdikke biografie van Thijsse zou op zijn plaats zijn!